The Last Time I Lied - Zašto je ovo drugi najbolji psihološki triler koji sam pročitala ove godine?



"The game was Vivian's favourite. She said you could learn more about a person from their lies than their truths. At the time, I didn't believe her. I do now."

Emma Davis nova je pridošlica u ljetni kamp Nightingale. Iako ima tek 13 godina, zbog kašnjenja ju smještaju u kolibu s mnogo starijim djevojkama -  Vivian, Natalie i Allison. Djevojke se sprijateljuju, a Emma ostane opčinjena lijepom i pomalo divljom Vivian. Jedne se noći djevojke iskradu iz kolibe braneći Emmi da im se pridruži te nestaju u crnini noći. Djevojke se nikada nisu vratile, a Emma je posljednja koja ih je vidjela žive. Petnaest godina poslije Emma je hvaljena umjetnica, no sposobna slikati isključivo svoju opsesiju - nestale prijateljice iz kampa. Na njezinoj je prvoj izložbi iznenadi Franny Harris-White, bogata vlasnica kampa Nightingale koja ga je ponovno odlučila otvoriti. Franny joj nudi povratak u kamp, ali ovoga puta u ulozi učiteljice slikarstva. Opsjednuta istinom o nestanku svojih prijateljica, Emma prihvaća ponudu i vraća se u svoju staru noćnu moru. Smještena u identičnoj kolibi u kojoj je provela ljeto prije petnaest godina, Emma se počinje prisjećati događaja koji su prethodili nestanku djevojaka te pronalazi tragove koji bi joj mogli pomoći u pronalaženju odgovora za kojima žudi. Ono što nitko ne zna je da je Emma lagala o misterioznoj noći. Ili netko zna. Emmi se čini da ju netko promatra i pokušava joj nauditi, a stari demoni koje je zauvijek htjela potisnuti polako izlaze na površinu.

Rekla sam da je knjiga sličnoga naslova, Ponekad lažem, najbolji psihološki triler koji sam pročitala ove godine. Nakon ovakvog DOSLOVNOG preznojavanja od knjige, jako se dvoumim. The Last Time I Lied je knjiga koja će se vrlo lako poigrati tvojim zdravim razumom, približiti te odgovorima, a onda ti ih toliko bezobrazno uskratiti i uvući te još dublje u svoju misteriju. Ako naivno pomisliš da si otkrio tajne ove knjige, razmisli još jednom. Toliko je strašna da bi uz sebe trebala sadržavati upute o sigurnom rukovanju - Čitaj noću na vlastitu sigurnost! Atmosfera se poigrava s mišlju čitatelja da će iz priče šokantno iskočiti neki nadnaravni element.

Autor Riley Sager, proslavljen svojim triler prvijencom Preživjele, jako dobro barata svojim ženskim junakinjama za jednog muškog autora. Emma Davis je zaista uvjerljiv ženski lik. Krhka i ponekad naivna, ali i začuđujuće hrabra i odvažna. Mislim da će mi još neko vrijeme lutati mislima. Preživjele još nisam pročitala i sada jedva čekam ponoviti svoj susret s ovim fantastičnim autorom. Kako sam krenula, pretpostavljam da će mi to biti treći najbolji triler koji sam pročitala ove godine. Ovo je godina izvanrednih trilera. Definitivno.



Primjedbe