Žena na prozoru - Knjiga koja će oduševiti i najizbirljivije


Doktorica Anna Fox mnogo je toga. Ona je dječja psihoanalitičarka, ljubiteljica crno-bijelih filmova, majka i supruga. Ona je alkoholičarka koja boluje od agorafobije. Prošlo je deset mjeseci od misteriozne traume zbog koje nije u stanju napustiti sigurnost svoga doma - raskošne četverokatne kuće u New Yorku. Čitateljima daje do znanja da ju je suprug Ed ostavio, a kći Olivia otišla s njim, no Anna i dalje redovito komunicira s obitelji.
Anna u kući ne živi potpuno sama. Ima podstanara Davida koji živi u podrumskoj etaži i pripomaže joj oko sitnih poslova koje ona zbog svoga stanja ne može izvršiti.
Anna svoje dane provodi u gledanju filmskih klasika, ispijanju vina i špijuniranju susjeda. Posebnu joj pozornost zaokupe novopridošlice. U kuću preko puta njezine useljava se obitelj Russell: majka, otac i sin tinejdžer. Anna uskoro upoznaje povučenog i dragog sina Ethana, pomalo hladnog oca Alistaira te njegovu ženu Jane s kojom se sprijateljuje jedne pijane večeri. Nakon što jedne noći kroz prozor u kući Russellovih vidi nešto što nikako nije smjela vidjeti, Anna biva uvučena u opasan vrtlog tajni i ludila. Njezin se svijet počinje raspadati, a vlastite tajne izlaziti na vidjelo. Tko će joj vjerovati? Vjeruje li ona sama sebi?

Postoje knjige oko kojih se diže bespotrebna prašina, a postoji i Žena na prozoru. Ovo je knjiga kojoj bih dala jednu čistu peticu i koja je bez pretjerivanja čisto savršenstvo svoga žanra. Uistinu ju je teško ispustiti iz ruku od samoga početka. Ovaj me psihološki triler oduševio svojom inteligentnom radnjom, hičkokovskom atmosferom i slojevitom junakinjom. Anna Fox ženski je lik kojega ćete u isto vrijeme žaliti, okrivljavati, mrziti i diviti mu se. Slične sam poremećene simpatije imala i prema Rachel iz Djevojke u vlaku Paule Hawkins. Romanu je plus i faktor iznenađenja, "plot twist" koji mnogi neće predvidjeti. Mene, koja (nažalost) često mjerim kvalitetu trilera u neočekivanim obratima,  je to posebice oduševilo. Ali ovoga puta mogu sa sigurnošću reći da bi mi knjiga ostala genijalna i bez nekih posebnih iznenađenja. Uživala sam u svakoj stranici i odložila je s velikim žaljenjem. Ovo je definitivno knjiga koja bi se mogla svidjeti i najizbirljivijima.

Zamislite da je jesen. Prava hladna jesen. Pronađite prozor koji pruža najbolji pogled, utoplite se dekicom i čajem, Ženu na prozoru u ruke i uživajte u čitanju.

Primjedbe